کمبود ویتامین دی میتواند باعث بروز مشکلات استخوانی از قبیل بد شکل شدن استخوان شود زیرا وظیفه اصلی این ماده مغذی متعادل نگه داشتن سطح کلسیم و فسفر در خون است. ویتامین دی به بدن کمک میکند به جذب کلسیم موجود در مواد غذایی بپردازد تا آن را پردازش کند و باعث تقویت و حفظ سلامت استخوانهای شما شود. تحقیقات متعددی انجام شده است نشان داد که ویتامین دی علاوه بر حفظ سلامت استخوانها وظایف دیگری نیز دارد که یکی از آنها تقویت سیستم ایمنی بدن است و فقدان این ماده مغذی باعث میشود که ریسک بروز عفونت ناشی از ویروس کرونا در شما افزایش پیدا کند.
ویروس کرونا چیست؟
کرونا ویروس به خانواده بزرگ از ویروسها است که برخی از آنها باعث بروز بیماری در انسان میشود و برخی دیگر باعث بیمار شدن حیواناتی از قبیل شتر، گربه و خفاش خواهند شد. ویروس کرونا انسانی معمولا باعث بروز یک بیماری خفیف از قبیل سرما خوردگی معمولی میشود. به ندرت ویروس کرونای حیوانی میتواند تکامل پیدا کند و باعث بروز عفونت شود و به انسان سرایت کند و منجر به بروز بیماریهای شدیدی از قبیل سندروم اختلال تنفسی شدید شود که سارس نام دارد و در سال ۲۰۰۲ به وجود آمد و سندروم اختلال تنفسی خاورمیانه که مرس نام دارد و در سال ۲۰۱۲ به وجود آمد.
ویروس کوید ۱۹ چیست؟
ویروس کوید ۱۹ یک زنجیرهای جدید از ویروس کرونا است که قبلاً در انسان تشخیص داده نشده است و برای اولین بار در ووهان چین تشخیص داده شده و به سرعت شیوع پیدا کرد سپس بخش بزرگی از چین را درگیر کرد. نمونههایی از این نوع ویروس در سایر کشورها نیز مشاهده شده است که این ویروس ارتباط نزدیکی با ویروس کرونا خفاش دارد. بیشترین مسائلی که در ارتباط با این نوع ویروس مطرح میشود به نحوه انتشار آن و شدت بروز علائم و نشانههای آن و سایر علائم مرتبط با این ویروس است. انتشار این نوع جدید از ویروس کرونا و عفونت حاصل از آن در جامعه باعث نگرانی شده است زیرا به سرعت در حال درگیر کردن تعداد زیادی از افراد است.
چه افرادی بیشتر در معرض خطر ویروس کرونا قرار دارند؟
افراد زیر بیشتر در معرض خطر ابتلا به ویروس کرونا قرار دارند:
- افرادی که با بیماران مبتلا به ویروس کرونا ارتباط داشتهاند.
- افرادی که در ۱۴ روز گذشته به چین، ایران و کره جنوبی سفر کردهاند.
- افرادی که طی مدت ۱۴ روز اخیر به سایر کشورهایی سفر کردهاند که ریسک بروز ابتلا به این نوع ویروس در آنها بالا است.
افرادی که دارای بیماریهای زمینهای هستند از قبیل دیابت، بیماری مزمن کلیوی، نارسایی کلیه، و افرادی که سیستم ایمنی آنها سرکوب شده است بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به ویروس کرونا قرار دارد.
علائم و نشانههای ابتلا به ویروس کرونا چیست؟
افرادی که به ویروس کرونا مبتلا میشوند با برخی علائم و نشانهها از قبیل تب، سرفه خشک، آبریزش از بینی، تنگی نفس و سایر علائم و نشانهها مواجه میشوند. در موارد شدیدتر عفونت میتواند باعث بروز پنومونی و اختلال شدید در سیستم تنفسی شود.
ویتامین دی چیست؟
گاهی اوقات از ویتامین دی تحت عنوان ویتامین نور خورشید یاد میشود زیرا هنگامی که پوست در معرض تماس با نور خورشید قرار میگیرد به تولید این ویتامین میپردازد. ویتامین دی یک نوع ویتامین محلول در چربی است و در خانواده ویتامینهای D1, D2, D3 قرار دارد. به طور طبیعی هنگامی که بدن در معرض تماس با نور خورشید قرار میگیرد به تولید ویتامین دی میپردازد. شما میتوانید با مصرف برخی غذاهای خاص و مکملها به دریافت این ویتامین به پردازید تا سطح آن در خون شما افزایش پیدا کند. ویتامین دی چند این عملکرد مهم در بدن دارد و شاید بتوان گفت که مهمترین وظیفه آن تنظیم میزان جذب کلسیم و فسفر است و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود. مصرف ویتامین دی به مقدار کافی برای رشد طبیعی بدن و رشد استخوانها و دندانها و همچنین افزایش مقاومت در برابر برخی بیماریهای خاص ضروری است. در صورتی که بدن شما نتواند به اندازه کافی ویتامین دی دریافت کند شما در معرض خطر برخی ناهنجاریها از قبیل نرمی استخوان یا پوکی استخوان قرار خواهید گرفت.
ویروس کرونا و کمبود ویتامین دی
نوع جدید ویروس کرونا که به آن کوید ۱۹ میگویند از استان ووهان چین شیوع پیدا کرده است که مشکلات مرتبط با سلامت و اقتصادی را به دنبال داشته است. متخصصین میگویند که ویروس کرونا یک نوع بیماری عفونی سیستم تنفسی است که علایم و نشانههای آن شبیه به آنفولانزا و سرما خوردگی میباشد. شاید برایتان عجیب باشد که بدانید این مسئله به کمبود ویتامین دی ارتباط دارد. مطالعات انجام شده در گذشته و در حال حاضر حاکی از ارتباط بین کمبود ویتامین دی و عفونت دستگاه تنفسی از قبیل سرماخوردگی و برونشیت است. مصرف ویتامین دی علاوه بر تقویت استخوانها و حفظ سلامت آنها باعث میشود که سیستم ایمنی بدن شما نیز تقویت شود. در صورتی که سیستم ایمنی بدن قوی باشد میتواند با قدرت بیشتری با باکتریها و ویروسهای ایجاد کننده بیماری مبارزه کند. تحقیقات نشان داده که افزایش سطح ویتامین دی در بدن میتواند از شما در برابر ویروس جدید کرونا محافظت کند. تحقیقات مختلف نشان داده که مصرف روزانه مکمل ویتامین دی باعث میشود که ریسک ابتلا به عفونت دستگاه تنفسی کاهش پیدا کند. در یک تحقیق دیگر به یک گروه از بیماران مبتلا به بیماری انسداد ریوی مزمن به مدت یک سال ویتامین دی داده شد و پس از گذشت یک سال محققان متوجه شدند افرادی که به شدت دچار کمبود ویتامین دی بودند با نتایج مثبتی مواجه شده اند.
از کمبود ویتامین دی جلوگیری کنید
سازمان سلامت به شناسایی افراد پرداخته است که در معرض خطر کمبود ویتامین دی قرار دارند. خارج نشدن از منزل یا حضور در آسایشگاه یا سایر شرایط و اماکن مشابه باعث میشود که شما در معرض خطر کمبود ویتامین دی قرار بگیرید. افرادی که از لباسهای ساق بلند و شلوار بلند استفاده میکنند و همه نقاط بدن آنها پوشیده است بیشتر دچار کمبود ویتامین دی میشوند. محققان متوجه شده اند که نژاد نیز در کمبود ویتامین دی نقش دارد به عنوان مثال مردم آسیا به اندازه کافی نور خورشید دریافت نمیکنند به همین دلیل دچار کمبود ویتامین دی میشوند. در صورتی که شما در این گروههای خطر قرار دارید میتوانید در طول سال هر روز به مقدار ۱۰ میکروگرم ویتامین دی مصرف کنید. عوامل متعددی بر روی قابلیت بدن برای ساخت ویتامین دی به مقدار کافی توسط نور خورشید تاثیر میگذارند که برخی از این عوامل به شرح زیر میباشند:
- زندگی کردن در محیطهای بسیار آلوده
- استفاده از کرم ضد آفتاب به صورت مداوم
- خارج نشدن از منزل
- زندگی در شهرهای بزرگ که آپارتمانهای سر به فلک کشیده مانع از ورود نور خورشید میشوند
- تیره بودن رنگ پوست زیر و بالا بودن سطح ملانین پوست باعث میشود که پوست شما کمتر به جذب ویتامین دی بپردازید.
این عوامل باعث شده است که ریسک بروز کمبود ویتامین دی در تعداد زیادی از افراد مطرح شود به همین دلیل باید علاوه بر قرار گرفتن در مقابل نور خورشید از منابع دیگر ویتامین دی استفاده کرد. علائم و نشانههای کمبود ویتامین دی در بزرگسالان به شرح زیر میباشد:
- خستگی و درد و بی حالی
- درد شدید استخوان یا عضله یا ضعف که باعث میشود بالا و پایین رفتن از پله یا بلند شدن از روی صندلی یا زمین داشته باشد و شما نتوانید درست راه بروید
- بروز شکستگی فشاری در ناحیه پا و لگن یا ران
پزشک با انجام یک آزمایش ساده خون میتواند کمبود ویتامین دی را تشخیص دهد. در صورتی که شما دچار کمبود ویتامین دی باشید پزشک درخواست عکس برداری از استخوان را میدهد تا قدرت آنها را بررسی نماید. هنگامی که کمبود ویتامین دی در بدن شما تایید میشود پزشک مصرف مکمل ویتامین دی را به شما توصیه خواهد کرد. چنانچه شما در دچار کمبود شدید ویتامین دی باشید پزشک علاوه بر قرص ویتامین دی به تجویز آمپول نیز خواهد پرداخت. البته شما باید از طریق نور خورشید به غذاهایی که مصرف میکنید نیز به دریافت ویتامین دی به مقدار کافی بپردازید.
منابع عالی ویتامین دی چیست؟
ویتامین دی که به آن ویتامین نور خورشید نیز گفته میشود با برخورد نور خورشید به پوست ساخته میشود. این امر بدین معنا است که قرار گرفتن در معرض نور آفتاب به مقدار کافی باعث میشود که ویتامین دی به مقدار لازم ساخته شود. برخی از مواد غذایی به طور طبیعی حاوی ویتامین دی هستند به همین دلیل برخی از مواد غذایی توسط این ویتامین غنی میشوند یعنی ویتامین دی به آنها اضافه میشود. برخی از غذاهایی که حاوی ویتامین دی هستند به شرح زیر میباشند:
- ماهی سالمون
- ماهی ساردین
- زرده تخم مرغ
- میگو
- شیر غنی شده با ویتامین دی
- غلات غنی شده با ویتامین دی
- ماست غنی شده با ویتامین دی
- آب پرتقال غنی شده با ویتامین دی
ممکن است دریافت ویتامین دی به مقدار کمی توسط نور خورشید یا مصرف این گروه از مواد غذایی دشوار باشد به همین دلیل باید از مکمل ویتامین دی استفاده کنید.
به چه مقدار ویتامین دی نیاز داریم؟
نظرات مختلفی در ارتباط با مقدار ویتامین دی مورد نیاز برای عملکرد سالم بدن وجود دارد. تحقیقات نشان داده است که شما باید در طول روز به مقدار کافی ویتامین دی دریافت کنید. به طور طبیعی سطح ویتامین دی خون باید بین ۵۰ تا ۱۰۰ میکروگرم در دسی لیتر باشد و مقدار ویتامین دی مورد نیاز شما بر اساس سطح آن در خونتان مشخص خواهد شد. پزشکان بر اساس واحدهای بین المللی مقدار مورد نیاز ویتامین دی در طول روز را مشخص میکنند. این مقیاس یک مقیاس استاندارد برای داروها و انواع ویتامینها است. این مقیاس به پزشکان کمک میکند بتوانند دوز مناسب، دوز مسمومیت آن وسط کمبود ویتامین دی را مشخص کنند. برای همه ویتامینها از یک مقیاس استفاده نمیشود بلکه این مقدار بر اساس سطح تولید آن ویتامین در بدن مشخص خواهد شد. سطح پیشنهادی ویتامین دی بدن به شرح زیر میباشد:
- ۶۰۰ واحد برای کودکان و نوجوانان
- ۶۰۰ واحد برای افرادی که تا ۷۰ سال سن دارند
- ۸۰۰ واحد برای افرادی که ۷۰ سال به بالا سن دارند
- ۶۰۰ واحد برای زنان باردار و زنانی که در دوران شیردهی قرار دارند
پزشکان هشدار داده اند که مصرف بیش از حد ویتامین دی به مدت طولانی باعث تجمع کلسیم در بدن میشود که به این وضعیت هایپر کلسیم میگوید و این اختلاف باعث میشود استخوانها ضعیف شوند و قلب و کلیه آسیب ببیند.
چگونه ویروس کرونا منتشر میشود؟
ویروس کرونا انسانی از یک فرد آلوده به ویروس کرونا به فردی که با او تماس داشته است و از طریق ترشحات حاصل از عطسه یا سرفه، دست دادن یا دست زدن به سطوح مختلف منتقل میشود. از زمانی که فرد در معرض تماس با ویروس کرونا قرار میگیرد تا زمانی که علائم و نشانههای ابتلا به این ویروس خودش را نشان میدهد معمولاً حدود ۵ تا ۶ روز طول میکشد که این دوران میتواند از ۲ تا ۱۴ روز متغیر باشد. به همین دلیل از افرادی که در تماس با افراد آلوده به ویروس کرونا بوده اند خواسته میشود به مدت ۱۴ روز خودشان را قرنطینه کنند. در اکثر موارد ویروس جدید کرونا از افرادی که دچار علائم و نشانههای ابتلا به این ویروس هستند منتشر میشود. درصد کمی از افراد قبل از شروع علائم و نشانههای ابتلا به ویروس کرونا قابلیت انتقال آن به دیگران را دارند.
طول عمر ویروس کرونا در سطوح چقدر است؟
هنوز پزشکان به خوبی نمیدانند که طول عمر ویروس کرونا روی سطوح مختلف چقدر است اما به نظر میرسد که رفتار این ویروس جدید شبیه سایر انواع ویروسهای کرونا است. تحقیقات نشان داده است که ویروسهای کرونا از قبیل کوید ۱۹ میتوانند از چند ساعت تا چند روز روی سطوح مختلف باقی بمانند ماندگاری ویروس میتواند تحت شرایط خاص از قبیل نوع سطح و دما و رطوبت محیط متغیر باشد. در صورتی که تصور میکنید که یک سطح آلوده است آن را با یک محلول ضد عفونی کننده خانگی تمیز کنید تا ویروس از بین برود و به این ترتیب سلامت خودتان و دیگران را تضمین کنید. دستهای خود را با محلولی که بر پایه الکل قرار دارد بشویید یا از آب گرم و صابون استفاده کنید و از دست زدن به چشم و دهان یا بینی خود اجتناب کنید.
آیا واکسن یا درمان خاصی برای ویروس کرونا وجود دارد؟
در حال حاضر هیچ گونه واکسنی برای محافظت از شما در برابر این ویروس وجود ندارد و هیچ راه خاصی برای درمان آن ارائه نشده است. تشخیص به موقع و درمان کامل اهمیت زیادی دارد و در اکثر مواقع علائم و نشانههای ابتلا به این ویروس به صورت خود به خود برطرف میشوند. افرادی که دچار یک نوع بیماری خاص هستند و به این ویروس آلوده شده اند را میتوان در بیمارستان درمان کرد.
چگونه میتوان از ابتلا به ویروس کرونا جلوگیری کرد؟
- دستهای خود را به مدت ۲۰ ثانیه با آب گرم و صابون بشویید و یا از یک محلول مناسب که بر پایه الکل قرار دارد استفاده کنید.
- در هنگام عطسه یا سرفه دهان و بینی خود را با دستمال کاغذی بپوشانید سپس آن را دور بیندازید.
از ارتباط نزدیک با افرادی که علائم سرماخوردگی یا علائم شبه آنفولانزا را دارند خودداری کنید. به رعایت بهداشت بپردازید و از دست دادن با دیگران خودداری کنید. در هنگام عطسه کردن یا سرفه کردن دهان و بینی خود را با دستمال بپوشانید سپس دستهای خود را کاملا بشویید.
افرادی که به آسیا سفر میکنند نباید به فروشگاه حیوانات و پرندگان نزدیک شود.